Thursday, 10 December 2015

SPRM jumpa penderma tunggal, bukan lebih dari seorang


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertemu dengan seorang individu dari Timur Tengah berkaitan 'derma politik' RM2.6 bilion yang dimasukkan dalam akaun bank Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kata satu sumber.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, sumber yang biasa dengan penyiasatan itu, berkata hanya terdapat seorang penderma tunggal.

"Kami hanya bertemu satu orang. Bila, di mana, dan yang, bagaimanapun, tidak boleh didedahkan," katanya kepada Malaysiakini.

Ini nampak bercanggah dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini bahawa lebih daripada seorang yang telah menyumbang jumlah derma yang besar itu.

Dalam kenyataan media yang dikeluarkan pada 3 Ogos dan 5 Ogos, SPRM berkata ia telah mendapat maklumat dari "penderma" itu dan disahkan, berdasarkan dokumen yang diperolehi, bahawa RM2.6 bilion itu adalah sumbangan dan wang itu bukan dari 1MDB.

Minggu lalu, Pengarah Siasatan SPRM, Mohd Azam Baki memberitahu media bahawa penyiasat telah bertemu dengan "penderma" tersebut.

Bagaimanapun, dalam satu temubual eksklusif dengan TV3, New Straits Times dan Utusan Malaysia awal minggu ini, Najib berkata beliau menerima sejumlah wang daripada "penderma-penderma".

Katanya, beliau tidak melakukan sebarang kesalahan atau penyelewengan, dan ini telah dijelaskan di Parlimen oleh timbalan perdana menteri itu.

Penderma-penderma itu, katanya, telah disahkan dan ditemui SPRM dan suruhanjaya itu juga mengambil keterangan mereka.

Dalam satu lagi temu bual eksklusif di The Star yang diterbitkan hari ini, perdana menteri sekali lagi menyebut lebih daripada seorang penderma.


sumber asal


Amaran Najib - Jika tolak UMNO, bencana akan menimpa


Rakyat Malaysia hanya mempunyai dua pilihan iaitu sama ada memilih Barisan Nasional (BN) yang didominasi UMNO atau pakatan pembangkang yang didominasi DAP yang didakwa anti perjuangan Islam.

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, seandainya rakyat Malaysia menolak UMNO, negara ini akan diperintah oleh mereka yang anti perjuangan Islam serta menolak perjuangan Melayu dan Bumiputera.

“Bencananya yang akan menimpa. Apakah kita mahu masa depan anak dan cucu dan agama Islam dipertaruh kepada selain daripada kepimpinan Melayu dan Islam sedia ada? Nauzubillah…” katanya merasmikan Perhimpunan Agung UMNO 2015 di PWTC.

Najib berkata, kerajaan Malaysia tidak akan mengamalkan sistem dua parti walaupun walaupun negara mengamalkan sistem demokrasi.

Beliau merujuk kepada kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamed yang menyifatkan tidak ada satu parti sahaja yang dapat kekal memerintah buat selamanya.

Najib berkata, sistem dua parti seperti yang diperkatakan Dr Mahathir itu hanya akan membahayakan negara.

“Mana boleh perkara ini kita terima? Bukan atas dasar kita tidak faham pengertian demokrasi, tetapi dari sudut falsafah dan perjuangan UMNO itu sendiri yang memartabatkan bangsa dan mempertinggikan syiar Islam.

“Saya ingin bertanya kepada perwakilan dan ahli UMNO semua, takkan kita tidak faham akan bahayanya, akibat seruan yang tidak bijaksana itu?,” katanya.

Tegas Najib, beliau tidak akan memberi ruang kepada mana-mana individu tertentu untuk melaksanakan sistem dua parti ini, sekali gus mengingatkan perwakilan agar lebih berwaspada.

“Jangan sampai kita tersilap langkah, jangan sampai kita terjun ke dalam perangkap ini,” katanya.






Wednesday, 9 December 2015

Shahrizat - 'Usah beri muka kepada orang tidak 'sebulu' dengan parti'


#Wanita Umno memberi amaran kepada kumpulan yang tidak sealiran dengan parti jangan cuba meruntuhkan parti yang sentiasa mencemburuinya.

Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Jalil berkata ahli hendaklah memberi kekuatan kepada presiden memimpin parti.


sumber asal


Najib - Penderma Dana RM2.6 Bilion Tak Harapkan Balasan


Penderma dana politik berjumlah RM2.6 bilion tidak mengharapkan sebarang balasan, demikian dedah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pengakuan itu dinyatakan Najib yang juga Presiden Umno pada sesi taklimat tertutup di hadapan lebih 5,000 perwakilan Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2015.

Memaklumkan perkara itu, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, Najib bersifat terbuka ketika berucap menyentuh mengenai kontroversi derma politik tersebut.

“Beliau nyatakan pihak yang memberikan derma dalam dana politik berkenaan not expecting in return, tidak memerlukan sebarang pulangan daripada sumbangan yang diberikan itu.

“Beliau juga nyatakan mana-mana parti politik memerlukan dana, dana sebagai alat dan bukan matlamat,” katanya pada sidang media selepas sesi Taklimat Presiden sempena PAU 2015 di sini, Selasa malam.

Turut sama pada sidang media itu ialah seorang lagi Naib Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Selain itu, Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, Najib turut memberitahu perwakilan bahawa kerajaan kini berhadapan cabaran ekonomi yang ditimbulkan berdasarkan fakta tidak benar.

Kata Ahmad Zahid, selain isu dana politik berjumlah RM2.6 bilion, dakwaan penyelewengan membabitkan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) turut menyumbang kepada cabaran berkenaan.

“Datuk Seri Najib menyatakan bahawa beliau perlu membetulkan fakta-fakta yang telah diselewengkan oleh serangan-serangan yang pelbagai, terutamanya apabila seorang tokoh menyatakan bahawa negara ini akan menjadi miskin dan rakyat menjadi pengemis.

“Mengenai dana RM2.6 bilion, walaupun perkara ini dijelaskan banyak kali, presiden terpaksa jelaskan lagi secara rasmi kepada perwakilan malam ini.

“Rasional yang diberikan itu memang terbukti sebagai sesuatu yang tidak melibatkan wang 1MDB atau wang rakyat. Hal ini dijelaskan dengan cukup panjang lebar,” katanya.

-mstar


Tuesday, 8 December 2015

Tips : Elak Anak Mudah Sakit. 5 Cara Betul Basuh Botol Susu



#Tak kira sama ada ibu bagi anak minum susu formula atau susu ibu, penggunaan botol susu memang tak boleh dielakkan. Bila sudah menggunakan botol susu pastilah ia perlu dicuci dengan betul.

Tahukah ibu semua, kalau botol susu tidak dicuci betul ia boleh membiakkan bakteria yang menyebabkan pelbagai penyakit seperti sakit perut atau gastroenteritis. Ia sejenis penyakit yang boleh mengancam nyawa anak anda. Jangan main-main ya!

Jadi, ibu dan ayah jangan malas mencuci botol susu anak. Jangan disebabkan hendak cepat, anda hanya cuci botol susu dengan air paip sahaja. Pastikan ia betul-betul dicuci bersih menggunakan peralatan yang bersesuaian.Kemudian jangan malas untuk mensterilkan kesemua peralatan sebelum digunakan.

Peraturan ini mesti dipatuhi selagi anda memberikan anak susu menggunakan botol. Pada akhir penyusuan, bilas botol dan puting susu dan ketepikan.

Cara betul membasuh botol susu anak

1. Letakkan semua botol, puting susu, penutup, gegelang penahan, cakera yang telah dibilas ke dalam air sabun panas. Basuh dengan sempurna supaya kesan susu ditanggalkan. Lakukan proses ini secepat mungkin selepas penyusuan, sebelum susu boleh mengering.

2. Gosok bahagian dalam botol tersebut dengan berus botol untuk mengasingkan semua kesan susu. Gosok dengan cermat di sekeliling leher botol serta jalur skrunya. Hati-hati ketika mencuci puting susu untuk memastikan semua ketulan susu betul-betul tanggal.

3. Sapukan garam di bahagian dalam puting susu dan gerakkan ke sekeliling dengan cara memicit dan mengurut hujungnya. Cara ini membantu mengikis dan mengasingkan kesan susu.

4. Bilas botol, puting susu dan peralatan lain dengan sempurna di bawah air yang mengalir. Anda juga boleh gunakan pin untuk membersihkan lubang-lubang pada puting susu.

5. Periksa puting dan botol dengan baik dan buangkan ia jika sudah retak, rekah dan pecah. Bakteria boleh membiak di permukaan yang rosak dan terus bertahan hidup walaupun sudah melalui proses penbersihan dan pensterilan.


Mensteril perkakasan penyusuan anak

Sekarang proses mensteril perkakasan penyusuan anak menjadi lebih mudah apabila adanya peralatan pensterilan stim elektrik yang banyak di pasaran. Pilih sahaja jenama yang mana satu cuma harganya memang agak mahal. Tetapi jangan risau kalau anda tiada peralatan tersebut.
Proses mensteril tetap boleh dilakukan tanpa masalah.

Pensterilan dengan stim elektrik

Cara ini lebih cepat dan efisien. Hanya mengambil masa lapan hingga 12 minit sahaja termasuk masa untuk menyejuk. Ia boleh mengekalkan keadaan steril botol sehinga enam jam jika ditinggalkan di dalam pensteril dengan tudung ditutup.
Pastikan botol, puting dan perkakasan lain diletakkan dengan mulutnya mengadap ke bawah. Dengan ini ia boleh memastikan pensterilan secara penuh.

Pensterilan dengan ketuhar gelombang mikro

Siapa yang ada 'mikrowave' di rumah boleh steril botol susu anak menggunakannya. Hanya ambil masa 90 saat sahaja untuk mensterilkan satu botol. Jangan tutup botol semasa dibakar dalam mikrowave, sebab tekanan boleh meningkat di dalamnya semasa proses memanaskan.

Pensterilan dengan cara didihan

Ini cara paling mudah dan digunakan oleh kebanyakan ibu. Pastikan anda sudah mencuci terlebih dahulu perkakasan botol susu anak. Masukkan semua dalam periuk besar yang mempunyai penutup.
Isikan air dan tenggelamkan semua perkakasan penyusuan sepenuhnya. Pastikan tiada udara yang terperangkap dalam botol-botol dan puting, kemudian tutup periuk dan rebus tidak kurang dari 10 minit. Selepas direbus selama 10 minit, barulah boleh tutup api dapur.
Jangan buka penutup periuk sehingga anda hendak menggunakan perkakasan tersebut.

Pensterilan dalam air sejuk

Boleh juga mensteril perkakasan penyusuan anak dalam air sejuk. Tetapi mesti menggunakan larutan bebas toksin yang larut dalam air sejuk. Ia juga ada dalam bentuk biji. Larutan in membunuh bakteria dengan berkesan. Anda boleh menggantikan larutan itu setiap 24 jam.

Boleh menggunakan bekas pensteril khas untuk tujuan mensteril dalam air sejuk sama ada baldi atau bekas plastik berpenutup. Pastikan bekas tersebut dapat menenggelamkan kesemua  botol dan peralatan lain sepenuhnya. Pastikan tiada buih dan udara tertinggal dalam botol dan biarkan ia tenggelam sekurang-kurangnya 30 minit untuk mensterilkan dengan sempurna.

Keluarkan perkakasan hanya apabila anda hendak menggunakannya. Goncang setiap peralatan bila anda mengeluarkannya, atau bilas dan buangkan semua cecair dengan air sejuk masak, jika anda suka. Namun, ia tidak berbahaya jika terus menggunakannya.




sumber asal


Najib : ‘Obama Tinggi, Saya Orang Pahang Tinggi Juga’


#Datuk Seri Najib Razak mendakwa Malaysia bukan sebuah negara yang gagal bawah pemerintahan Umno-BN.

Sebaliknya, perdana menteri berkata Malaysia semakin hari semakin maju bawah pentadbiran beliau.

“Di bawah Umno kita boleh melihat bahawa negara kita semakin hari semakin maju ke hadapan jauh sekali kita boleh dianggap ‘negara gagal’.

“Malaysia ialah negara berjaya yang kita boleh banggakan,” katanya.

Keyakinan tersebut disuarakan perdana menteri semasa beliau merasmikan Persidangan Kepimpinan Mahasiswa Nasional (PEMANAS 3.0) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), malam ini.

Menurut anggota parlimen Pekan itu, kejayaan pentadbiran itu jelas terbukti apabila pemimpin dunia menghormati kepimpinan negara.

“Saya tak pernah lihat pemimpin dunia yang datang baru-baru ini walaupun saiz negara kita sederhana tetapi mereka tetap hormat kepada kepimpinan kita.

“Saya tak ada masalah untuk runding dengan Presiden Obama. Obama tinggi, saya orang Pahang tinggi juga. Orang Pahang tak boleh kalah,” ujar Najib disambut tepukan mahasiswa.

Justeru, presiden Umno itu berkata tiada apa yang perlu ditakutkan dengan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).

Tegas Najib, ini kerana beliau yakin Malaysia mampu berbuat demikian seperti negara maju yang lain.

“Pesaing kita adalah negara Korea, Eropah dan negara-negara maju dalam ekonomi.

“Kalau Vietnam berani masuk TPPA kita tak berani, takkan kita berani bersorak saja? Mana keberanian kita?” soal Najib.

sumber asal


Suka sama suka pun tetap haram


Umat Islam disuruh melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran, oleh itu khalwat bukan urusan peribadi individu kerana perbuatan sumbang itu menjelikkan mata  sekali gus menggugat keharmonian masyarakat, ia patut dicegah.

Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid menegaskan, dalam Islam tidak ada hubungan lelaki dan perempuan bukan mahram dibolehkan meskipun suka sama suka.

“Cadangan kumpulan bekas penjawat awam (G25) ini memang tidak relevan. Kerana tanpa akad nikah atau hubungan mahram, pergaulan lelaki dan perempuan tetap haram.

“Apa akan berlaku kepada negara kita yang mengamalkan cara hidup Islam menghalalkan hubungan haram atas nama privasi? Tak masuk akal,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Mohd Tamyes, jika pasangan yang berkhalwat mendakwa hubungan mereka tidak mengganggu mana-mana pihak sebenarnya tanggapan itu salah.

“Jika mereka sedar dalam hidup bermasyarakat, jiran ada hak untuk bertindak iaitu melaporkan hubungan tanpa ikatan itu.

“Tak kisahlah salah seorang daripada pasangan itu Islam dan seorang lagi bukan Islam. Kita tekankan sentiasa melakukan perkara disuruh dan mencegah kemungkaran,” katanya.-sinar harian


Ku Nan - Muhyiddin telah melampaui batasan


Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat telah melampaui batasan ketika berucap di Kampung Baru semalam dan beliau boleh hilang jawatan parti akibat perbuatan itu.

"Saya meneliti (video) ucapan dari jam 2 hingga 3 pagi ini bersama kakitangan saya. Pastinya, berdasarkan perlembagaan dan etika parti kita, beliau sudah melampaui batasan.

"Saya masih meneliti perkara ini dan akan menyerahkannya kepada jawatankuasa khas UMNO yang akan mengemukakannya kepada Lembaga Disiplin untuk tindakan lanjut," katanya kepada pemberita ketika ditanya sama ada Muhyiddin akan dipecat sebagai timbalan presiden UMNO disebabkan ucapan beliau di Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru semalam.

"Saya tidak tahu. Beliau mungkin hilang jawatannya. Ia bergantung kepada keputusan Lembaga Disiplin."

Tengku Adnan bercakap kepada pemberita selepas melancarkan program ADINDA, insitiatif terbaharu Pergerakan Puteri UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini hari ini.

Tengku Adnan, yang juga Menteri Wilayah Persekutuan, berkata Muhyiddin sedia maklum mengenai apa yang tertera dalam perlembagaan parti.

"Dia sendiri tahu dan setuju yang mana kita semua sudah sepakat bahawa apa-apa masalah parti, bincang dalam parti, bukan cerita di luar. Ini semua cerita luar, mana boleh.

"Rahsia parti, kekuatan parti, jangan cerita luar, ini sesama kita sahajalah.

"Saya sendiri dah cakap semalam, jangan melampaui batasan. Anda boleh berucap tetapi jangan melampaui batasan," katanya.

Tengku Adnan berkata beliau berasa sedih. "Pertanyaan demi pertanyaan, akhirnya pada kesudahannya, nak minta Presiden letak jawatan. Ini memang gila. Barangkali gila kuasa."

Semalam, Muhyiddin menghadiri majlis 'Bersama Timbalan Presiden UMNO' di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru untuk menyampaikan ucapannya setelah beliau tidak dibenarkan membuat ucapan perasmian ketiga-tiga sayap parti dalam
Perhimpunan Agung UMNO 2015 yang bermula hari ini.

Yang turut hadir pada majlis itu ialah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.-astro awani


Chef Wan Dedah Kisah Kelakar Tidak Kenal Almarhum Tunku Abdul Jalil...


Selebriti chef terkenal Malaysia, Chef Wan berkongsikan kisah kelakarnya semasa bertemu dengan Tunku Jalil. Tak sangka Tunku Jalil sangat merendah diri dan cuba mendekati dan berborak dengan Chef Wan.

Berikut merupakan kisah yang dikongsikan Chef Wan semasa bertemu Almarhum Tunku Jalil dalam penerbangan.

Alfatihah to a beautiful person that i got to know off once sitting infront of me to approached me for the 1st time and salam my hand and Said " Hi can i shake your hand as i am your big fan.Me and my sister used to main masak2 infront of the TV while CW is talking.U always make me laugh.

He asked me if i would move to the front seat with him so that we can chat comfortably on our flight from JB to KL.

Saya tanya dia " U kerja dimana? Oh saya tengah training dgn Polis di Raja.Saya kata oh mcm ni kena la makan lebih lagi to beef yourself up. I didnt not have the slightest idea that he was actually not well.

He laughed and then said " tapi some day saya nak rasa CW masak boleh? I said " Insyallah jika saya ada restaurant or buat cooking demo boleh la dtg rasa."
Sudi ke CW terima hadiah dari saya, he said lagi.

I said hadiah apa tu?

He took out a book from his bag on the history of the Johor Sultanate.
I said to him " Oh are u a writer too? He said no..but this book was commisioned by my dad!
He signed the book and only at that time i knew that he is Tunku Jalil anakanda to his Highness Tuanku Sultan of Johor!

We chat and talked through out the duration of the flight.
He was so polite and such a respectful man.
Has alot of passion and love for animals too.

Just a while ago to hear this new of him passing away was indeed very sad moment for this country.

He was indeed a very brave man.
I cannot imagine the pain of the Johor Royal family to loose such a beautiful member of their family and sedeh nya ter amat sangat.

Saya sendiri yg mengenali beliau buat seketika itu pun terasa how down to earth and kind Tunku Jalil is.

What a year to end loosing so many talented and beautiful people in this country.
May Allah blessed his soul and place him in Jannah.

Chef Wan tak kenal Tunku Jalil yang duduk di sebelahnya

Chef Wan tak kenal Tunku Jalil yang duduk di sebelahnya


Noor Farida - Bukan Saja Khalwat, Liwat Juga Patut Dibenarkan


$Jurucakap kumpulan 25 Melayu berwibawa atau G25, Datuk Noor Faridah Arifin (gambar) dipetik oleh sumber terdekatnya sebagai berkata bukan sahaja kesalahan khalwat yang perlu dihapuskan dari perundangan Malaysia malah perbuatan liwat juga.

Sama seperti khalwat, liwat turut dilakukan dalam bilik yang tertutup dan sudah terdapat beberapa kes dimana terdapat jabatan agama di negara ini menangkap 2 lelaki Islam yang didapati berada dalam keadaan mencurigakan.

Keadaan ini sudah tentu meluaskan stigma kebencian masyarakat terhadap golongan gay sedangkan kita sebenarnya ketinggalan berbanding banyak negara maju di dunia yang sudah sampai ke tahap membenarkan perkahwinan sejenis.

Sedangkan di negara kita, lelaki yang mengamalkan hubungan sejenis pun dianggap sudah melakukan kesalahan.  Kalau didapati bersalah meliwat pula (walaupun secara sukarela), boleh dihukum sehingga 20 tahun penjara – memalukan.

G25 akan membuat kenyataan mengenai perkara ini tidak lama lagi.

Cadangan ini sebenarnya adalah cadangan yang sangat ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia keseluruhannya.  Sudah lama kita menanti siapa dari kalangan Melayu Islam buka mulut mengenai isu ini dan permintaan kita itu nampaknya sudah dimakbulkan sekarang.

sumber asal


Salah Guna Kuasa : Najib perlu dipenjara di bawah SOSMA


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu dipenjarakan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2015 (SOSMA) kerana didakwa salah guna kuasa.
Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad juga mendakwa, Najib tidak demokrasi apabila menahan bekas pemimpin UMNO, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya Matthias Chang.

Khairuddin dan Matthias Chang telah dipenjarakan dengan alasan membuat laporan polis berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Saya ingat Najib perlu disiasat polis dan ditahan bawah SOSMA lebih lama daripada Khairuddin.
“Kalau orang seperti Khairuddin, kena soal sebab buat laporan polis, saya ingat Najib kena soal dalam SOSMA kerana tidak demokrasi,” katanya ketika berucap di hadapan 1,000 orang yang hadir di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Bharu.

Dr. Mahathir juga berkata, Najib tidak layak menjadi Perdana Menteri kerana sering menggunakan kekerasan sekiranya dikritik.

“Najib tidak layak jadi PM, dia akan guna kekerasan untuk tangkis desakan kepadanya, dia guna kekerasan untuk bagi amaran kepada kita.>

“Itu negara demokratik ala Najib, kalau dia terus kekal, negara ini akan hancur, yang jadi mangsa bukan sahaja Melayu, Cina, India turut jadi mangsa,” katanya lagi.


sumber asal


Monday, 7 December 2015

Ramai Yang Main Hentam Saja...Tuang Air Panas Dulu, Cara Salah Bancuh Susu Anak!


$Para ibu memang disaran memberi susu ibu kepada bayi, ia memang susu terbaik. Namun tak semua yang bergelar mama dapat melakukannya. Atas faktor-faktor tertentu susu formula terpaksa dijadi pengganti. Dah tentu khasiatnya tidak setanding susu ibu, dan menjadi lebih malang ramai ibu bapa yang salah membancuh susu formula hingga menyebabkan zat atau nutrisi dalam susu hilang.


Bagaimana anda membancuh susu formula? Selalunya cara di bawah ini;
  1. Masukkan susu formula yang disukat dalam botol.
  2. Tuang air panas.
  3. Selebihnya tuang air masak yang sejuk.
  4. Goncang sehingga sebati
  5. Rasa suhu sebelum diberi minum.

Sebenarnya langkah-langkah di atas adalah salah! Kenapa ? Ini kerana air panas dengan suhu lebih 70 darjah Celsius jika dicampur dengan susu formula akan mematikan nutrisi-nutrisi yang ada dalam susu tersebut. Malah air yang terlampau panas juga akan bertindak balas dengan botol susu jika botol bukan bebas BPA yang mana   pengewapan yang berlaku mungkin akan membebaskan bahan kimia ( material botol susu) itu. 
Adalah sangat merugikan jika anak yang diberi minum susu formula apatah lagi yang mahal tapi tidak mendapat apa-apa khasiat. Oleh itu ada baiknya kita membaca dahulu langkah-langkah penyediaan susu formula seperti yang terdapat pada label kemasan agar nutrisi-nutrisi dapat diserap dengan elok.
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/baby-drinking-bottle.jpg

Langkah-langkah yang betul untuk penyediaan susu si manja :-
  1. Tuangkan dahulu air masak yang telah disejukkan ke dalam botol susu anak.
  2. kemudian tuangkan  sedikit demi sedikit air panas sehingga air dalam keadaan suhu suam. Contoh sukatan : 4 oz air masak , 1 oz air panas untuk susu 5oz
  3. Tambah susu formula mengikut sukatan yang telah diberikan pada tin dengan menggunakan sudu yang dibekalkan.
  4. Tutup botol. dan goncangkan sehingga larut dan sebati.
  5. Uji suhu dengan menuang botol dan biarkan sedikit susu jatuh ke atas pergelangan tangan anda di sebelah dalam. Ia seharusnya terasa suam, bukan panas.
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/types-of-infant-formula_171x200_141522707.jpg
Disertakan juga langkah membancuh susu yang dipetik dari laman web kementerian terbabit.
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/step1.jpg
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/step2%20baru.jpg
INFO
  • Mungkin masih ada cara-cara lain untuk membancuh susu yang betul , tetapi tujuannya adalah sama untuk pastikan susu tidak kehilangan nutrien.
  • Jangan menggunakan ketuhar gelombang mikro (microwave) untuk menyediakan atau memanas semula susu. Pemanasan ketuhar gelombang mikro yang tidak sekata boleh menyebabkan 'titik panas’ (hot spots) di dalam susu. Keadaan ini akan menyebabkan mulut bayi melecur.


Sumber: Blog butiksihatcomel.blogsot.com


Najib - "Serangan peribadi Dr Mahathir mengguris hati saya"


Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad yang kini lebih kerap mengkritik kepimpinannya berbanding menegur pembangkang dalam tulisan di laman blognya sangat dikesali.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keadaan ini menyebabkan beliau dan kepimpinan parti perlu melakukan pelbagai penjelasan kepada rakyat dan anggota parti berhubung setiap isu yang dibangkitkan oleh Dr Mahatir.

“Saya mendapati banyak bersifat persepsi dan andaian tanpa disokong dengan bukti kukuh.
“Segala dakwaan dan kritikan yang dihadapinya masa kini sebagai cabaran yang perlu dihadapi.
“Perkara itu adalah lumrah yang harus dihadapi setiap pemimpin,” katanya dalam satu temu bual bersama stesen televisyen TV3 sempena Perhimpunan Agung UMNO 2015, lapor Bernama.

Beliau juga menyifatkan ia sebagai satu cabaran yang perlu dihadapi dirinya sebagai seorang pemimpin dan menganggap ia sebagai ujian kepimpinan.

“Ujian inilah yang perlu saya lalui dan mudah-mudahan saya dapat teruskan amanah ini dengan sokongan parti sebab banyak lagi amanah yang perlu diteruskan untuk negara dan parti,” katanya.
Terdahulu, Najib akui beliau terguris hati dengan tindakan Dr Mahathir yang banyak melakukan serangan peribadi terhadapnya.

“Beliau (Dr Mahathir) telah keluarkan pendapat-pendapat yang terlalu personal (peribadi)…,” katanya.

Beliau juga memetik pandangan Dr Mahathir yang suatu masa dulu menyarankan pemimpin sewaktu dalam kerajaan, hargai sokongan yang tidak dalam kerajaan dan pada waktu di luar kerajaan, sokong orang dalam kerajaan.

“Itu yang dia (Dr Mahathir) selalu cakap… tapi saya tengok Tun ini dalam banyak hal, dia tidak amalkan apa yang dia cakap ketika dia dalam kerajaan,” katanya.

Temu bual itu dikendalikan oleh Editor Urusan Kumpulan, Berita dan Hal Ehwal Semasa, Media Prima Bhd., Datuk Seri Mohd Ashraf Abdullah, Editor Urusan Kumpulan, The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd, Media Prima Bhd., Datuk Abdul Jalil Hamid dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak.

Video temu bual itu turut dimuat naik di laman web  www.newsplus.my/live-tv.
Berhubung cadangan Dr Mahathir yang mahu supaya Majlis Tetua ditubuhkan untuk membimbing perdana menteri dalam urusan pentadbiran, Najib berkata perkara itu tidak pernah berlaku di Malaysia atau di mana-mana negara lain.

Malah, Najib menjelaskan tiada sebarang peruntukan dalam perlembagaan berkaitan penubuhan majlis itu, yang akan mengatasi kuasa Kabinet dan Majlis Tertinggi UMNO.
“Bukanlah saya tidak hormat dia (Dr Mahathir) sebagai negarawan tapi saya pegang pada prinsip bahawa saya adalah perdana menteri yang sah dipilih oleh rakyat. Saya juga adalah presiden yang dipilih oleh parti.

“Saya bukanlah seorang pemimpin yang tidak mendengar nasihat…tidak mendengar pandangan tetapi pada kesudahannya saya mesti buat keputusan atas apa yang saya fikir terbaik untuk negara dan parti,” katanya.

sumber asal


Zahid Hamidi - Saya dikatakan 'kuat kipas'


Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau turut terkena tempias golongan yang menanam kebencian mendalam terhadap UMNO dan pemimpinnya terutama Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga dikatakan 'kuat kipas', 'kuat tolong' dan 'kuat pertahankan Perdana Menteri'.

Timbalan Perdana Menteri itu berkata beliau mempertahankan perdana menteri kerana prinsip kesetiakawanan selepas diberikan kepercayaan untuk membantu Najib.

"...jangan apabila kapal kena ribut atau dilanda gelombang, kita angkat dan tangkap nakhoda dan campak ke laut. Ini adalah sesuatu yang mengikut hukum agama sebab dalam perjuangan, sudah pasti setiap pemimpin akan mengalami ujian," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan majlis penyampaian sumbangan bantuan persekolahan kepada 2,991 pelajar sekolah rendah dan menengah di kawasan Parlimen Bagan Datoh di sini hari ini.

Ahmad Zahid, yang juga Naib Presiden UMNO, meminta agar rakyat tidak terlalu membenci UMNO serta pemimpinnya kerana mereka perlu sedar dan ingat jasa serta sumbangan parti keramat itu kepada mereka selama ini.

"UMNO bukan hanya sebuah parti politik tetapi sebuah institusi sosial yang bukan hanya menterjemahkan agenda politik tetapi turut mewarnai pelbagai aktiviti sama ada dalam bidang pendidikan, agama, ekonomi dan sosial malah yang lebih penting, supaya negara kita menjadi lebih aman dan damai.

"Itu yang diperjuangkan UMNO tanpa meminggirkan mana-mana agama, bangsa atau mana-mana budaya," katanya yang juga Ahli Parliamen Bagan Datoh.

Justeru, katanya, UMNO sebagai parti pemerintah sanggup membuat pelaburan dalam bidang pendidikan seperti membantu membayar yuran pelajar, menyediakan duit poket serta buku teks.

"Tidak ada sebuah negara di dunia ini, sama ada kaya, membangun atau miskin, apabila pelajarnya dihantar ke sekolah ibu bapa tidak perlu membayar yuran, kerajaan yang tolong bayarkan.
"Malaysia sahaja yang berbuat demikian, bukan setakat itu, anak-anak yang miskin dapat bantuan sarapan, pakaian dan duit poket," katanya.

Hadir sama Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahadzir Khalid.
-astro awani


Inilah 6 sebab kenapa Almarhum Tunku Abdul Jalil disegani ramai


Tidak ramai sebenarnya di kalangan kerabat diraja di negara ini yang mampu berada dekat di hati rakyat.

Namun dalam kelompok kecil itu, nama Tunku Abdul Jalil Iskandar Ibni Sultan Ibrahim Ismail adalah antara yang mekar dan mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia.

Justeru tidak hairanlah, pemergian Almarhum Tunku Abdul Jalil pada malam Sabtu lalu ditangisi ramai.

Berikut adalah 6 perkara mengapa Almarhum Tunku Abdul Jalil disegani ramai;


Putera berjiwa rakyat

Almarhum Tunku Abdul Jalil sewaktu hayatnya dikenali sebagai seorang yang berjiwa rakyat. Sifat peramah membuatkan sesiapa sahaja senang mendampingi baginda.


Seorang yang bersifat rendah diri

Mengetepikan darjat keluarga diraja, Almarhum Tunku Jalil sering menunjukkan keselesaan untuk tampil sebagai seorang rakyat biasa seperti menaiki kereta api, makan di gerai tepi jalan dan bersantai di tepi pantai.


Seorang yang kuat dan tabah

Walaupun disahkan menghidap kanser hati, tahap empat tahun lepas, senyuman manis Almarhum sering terukir di wajahnya. Kesakitan yang dihadapi tidak pernah ditunjukkan, di sebaliknya baginda telah menjalani kehidupan seperti mereka yang sihat dan kuat.


Menyayangi haiwan

Berkelulusan dalam bidang Zoologi dan Pemuliharaan, Almarhum pernah berkerja sebagai seorang penjaga zoo di Singapura selama setahun dan di London hampir dua tahun.

Ia juga menunjukkan bahawa baginda amat menyayangi haiwan. Ia jelas dengan jumlah gambar yang sering dimuat naik oleh Almarhum sewaktu hayat baginda di laman Instagramnya.

Tidak kisah liar atau jinak, Almarhum suka bergambar dengan haiwan sewaktu hayatnya.


Melakukan kerja-kerja amal

Selepas disahkan mengidap barah hati, Almarhum telah menubuhkan Yayasan Kanser Tunku Laksamana bertujuan utuk membantu  pesakit kanser di negara ini.

Selain itu, baginda juga telah melibatkan diri dalam beberapa kerja amal serta sering melawat pesakit-pesakit di hospital Johor untuk memberi kata-kata semangat dan membantu mereka.


Putera yang suka berjenaka

Siapa yang tidak suka dengan putera yang suka berjenaka seperti Tunku Abdul Jalil. Sewaktu hayatnya, baginda sering menjadi perhatian rakyat Malaysia di media sosial dengan aksi-aksi lucu baginda.
Paling mencuit hati ialah rakaman video Almarhum mengejutkan seorang jururawat ketika baginda dimasukkan ke hospital.

Baginda juga suka mengusik kekandaa baginda, Tunku Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim dengan memuat naik rakaman video perbuatan lucunya di media sosial tanpa pengetahuan Tunku Aminah.

Almarhum Tunku Abdul Jalil yang diputerakan pada 5 Julai 1990, merupakan anakanda keempat kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail.

Almarhum mangkat pada jam 7.11 malam Sabtu di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru akibat kanser hati.-astro awani


Najib - Derma RM2.6 bilion bukan dari dana awam, 1MDB


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak menegaskan bahawa derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya bukan dari dana awam atau syarikat pelaburan strategik Negara 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Beliau berkata perkara itu telah pun disahkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang telah menemui para penderma dana itu.

"Saya tidak melakukan sesuatu kesalahan dari segi undang-undang atau pun dari segi amalan, perkara ini telah pun dijelaskan dalam dewan Parlimen oleh Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi).

"Penderma-penderma telah pun disahkan dan telah pun ditemui oleh SPRM dan SPRM telah pun mendapatkan kenyataan-kenyataan daripada mereka," kata Najib dalam temubual bersama stesen televisyen TV3.

Temubual itu dikendalikan oleh Editor Urusan Kumpulan, Berita dan Hal Ehwal Semasa, Media Prima Bhd Datuk Seri Mohd Ashraf Abdullah; Editor Urusan Kumpulan, The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd, Media Prima Bhd Datuk Abdul Jalil Hamid; dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Datuk Abdul Aziz Ishak.

Ditanya mengapa dana itu dimasukkan ke akaun peribadinya, Perdana Menteri menjelaskan ia adalah kehendak penderma itu sendiri dan derma itu dilakukan secara peribadi.

Beliau berkata sewaktu akaun itu diwujudkan Bank Negara telah dimaklumkan.

"Jadi tidak ada niat sama sekali untuk menipu atau untuk melakukan sesuatu perkara sebab Bank Negara telah pun dimaklumkan tentang kewujudan akaun ini.

"Tapi jangan salah ertikan, akaun itu atas nama saya tetapi tidaklah ibarat macam akaun peribadi kita sendiri. Dan saya yakin bahawa setelah siasatan berjalan sepenuhnya, bahawa kebenaran akan timbul pada kesudahannya," katanya.

SPRM pada Isnin mengesahkan pihaknya telah menghantar pegawai ke Timur Tengah bagi mengadakan pertemuan dengan penderma dana RM2.6 bilion.
Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata pihaknya akan mengemukakan laporan kepada Peguam Negara sebaik sahaja siasatan selesai dilakukan.

SPRM bagaimanapun tidak boleh mendedahkan hasil pertemuan itu kerana siasatan masih berjalan, katanya kepada Bernama.

Beliau berkata suruhanjaya itu akan memaklumkan perkembangan terkini mengenai perkara itu dari semasa ke semasa.-astro awani


Tun M : Arab gila pun tak akan derma RM2.6 bilion


Dr Mahathir Mohamad mempertikaikan penjelasan bahawa RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak adalah derma daripada Timur Tengah.

Secara sinis beliau berkata, jika “tok Arab” itu gila sekali pun, pasti beliau tidak akan menderma sejumlah wang yang amat banyak itu.

“Saya akan hadir ke mesyuarat agung Umno bagi mendengar (mengenai kewangan parti), yang mana bendahari mesti ikut peraturan jelaskan kewangan Umno, ada atau tidak RM2.6 bilion?

“Kalau tidak ada, di mana (duit itu)? (Kalau) duit itu dari tok Arab, saya ingat tok Arab itu gila,” katanya.

Malah, katanya, pengalaman beliau sendiri meminta derma, seperti untuk penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) sebelum ini amat sukar.

“Tahu dari negara mana (yang bagi)? Kosong, katanya sambil disambut gelak ketawa peserta dalam acara di Kuala Lumpur bersama Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi.

Sementara itu, Mahathir juga berkata pernah meminta derma bagi menyiapkan dewan Pusat Islam namun tidak ada negara yang sudi memberikan sumbangan.

“Saya tulis surat, semasa itu saya belum jadi perdana menteri, tulis surat minta derma untuk kita sudahkan dewan saya cuma dapat jawapan dari Libya, lain-lain negara tidak jawab.

“Saya tidak dapat satu sen, (yang saya minta) ini untuk Islam.

“Tiba-tiba Datuk Seri Najib dapat RM2.6bilion,” sindirnya.


Noor Farida - "Ketuk pintu jam 3.00 pagi kerana khalwat, bertentangan dengan Islam !"


Selepas mencadangkan pemansuhan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), kumpulan bekas penjawat awam, G25 pula mahu penubuhan sebuah jawatankuasa perunding bagi membincangkan untuk meminda atau memansuhkan beberapa undang-undang syariah.

Antara yang dicadang untuk dimansuhkan ialah hukuman terhadap perbuatan berkhalwat yang didakwa melanggar hak kebebasan seseorang seperti termaktub di dalam Perlembagaan.

Jurucakap G25, Datuk Noor Farida Ariffin berkata, dengan berpandukan pada prinsip Perlembagaan, kumpulan tersebut menentang sebarang hukuman terhadap perbuatan khalwat jika dilakukan di rumah persendirian kerana itu adalah hak dan privasi setiap individu.

Menurutnya, perbuatan khalwat di tempat peribadi adalah dosa peribadi antara pelakunya dengan Allah kecuali jika dilakukan di kawasan awam, namun Malaysia adalah satu-satunya negara yang menjatuhkan hukuman terhadap kesalahan itu.

“Ini bertentangan dengan Islam. Apa orang buat di dalam rumah sendiri, anda tidak boleh ketuk pintu pada pukul 3 pagi dan menahan mereka, ini bertentangan dengan prinsip perundangan Islam, dosa peribadi adalah antara diri sendiri dengan Allah.

“Anda boleh masuk neraka atau tidak, atau apa sahaja tetapi bukan urusan undang-undang menghukum anda ke dalam penjara kerana melakukannya secara privasi di rumah, bukan taman awam,” tegasnya dalam sidang akhbar selepas Forum Islam Dalam Demokrasi Berparlimen di bangunan Persatuan Alumni Universiti Malaya (PAUM) hari ini.


Yang turut hadir, Penasihat G25, Tan Sri Mohd. Sheriff Mohd. Kassim dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Forum, Datuk M. Redzuan Kushairi.

Noor Farida berkata, pelaksanaan undang-undang syariah menjadi masalah apabila ia melanggar Perlembagaan sehingga menjadikan dosa peribadi seseorang sebagai satu kesalahan jenayah.

“Bidang kuasa jawatankuasa perunding ini adalah untuk melihat jika sesungguhnya undang-undang itu melanggar Perlembagaan, mereka akan mencadangkan ia dimansuhkan atau dipinda,” tegasnya.

Tambahnya, G25 akan mendapatkan kerjasama dan penglibatan daripada semua NGO dalam membincangkan perkara tersebut termasuk kemungkinan memohon dana kerajaan untuk memudahkan pergerakan mereka.

Sementara itu, M. Redzuan berkata, jawatankuasa tersebut akan melakukan kajian menyeluruh untuk ‘memperbetulkan’ beberapa perkara di dalam undang-undang syariah yang telah melangkaui sempadan Perlembagaan.

“Ini akan melibatkan masyarakat dan orang ramai, mereka akan mengkaji undang-undang syariah dan sivil untuk melihat di mana bahagian yang pelaksanaan syariah ini melampaui Perlembagaan,” jelasnya. – Utusan